lördag 19 mars 2016

Skol-SM i Showmnaship

Hej allihopa!


Här kommer en liten uppdatering från showmanshipgänget som idag samt igår tävlat skol-SM i showmanship på Uddetorps naturbruksgymnasium beläget i Skara. Vi är nu påväg hem efter två väldigt roliga och lärorika dagar som slutade i en delad tredjeplacering. Jag tänkte att det kan vara kul att veta hur det går till samt dela med mig av årets resultat.
Tävlingen har tre delmoment där varje delmoment görs av två personer. Delmoment ett går ut på att exteriörbedömma två kor samt göra ett kunskapsprov gällande lantbruksdjur. Man ska bedömma kroppstyp, ben och juver på diverse olika punkter och sedan sammanställa resultatet i en sammanfattad värdering. I denna gren tävlade Hannah från D14 och Katarina från L13 som gemensamt hamnade på en 2:a placering. På exteriördelen vann Katarina av tio tävlande!
I andra delmomentet ska man klippa en kviga men lämna hårremmen längs med ryggraden, en såkallad topline. Detta ska man klippa och styla detta så att det är till fördel för kvigans exteriör. Det gäller att ha rätt teknik gällande både klippning och styling. Denna del utförde Sarah från L13 och jag, Nellie från D14. Tyvärr slutade vi på en 4:e placering och sänkte oss från vår 2:a plats förra året men detta året var konkurrensen högre.
I tredje och sista momentet ska man visa kvigan inför domare i en utställningsring. Det är viktigt att ha koll på både domaren och kvigan som du visar. Det gäller också att visa kvigan från sin bästa sida och hantera djuret bra med god utstrålning. I denna gren representerade Lucas från L14 och Emma från H14 oss. De slutade på en 4:e samt 3:e placering.

Sammanfattat har vi haft en väldigt bra helg med goda resultat. Vi har haft väldigt kul och lärt oss mycket! Nu börjar förberedelserna inför nästa år då tävlingen kommer arrangeras av den vinnande skolan i Halland. Nedan kommer lite bilder från helgen.




Hälsningar Nellie D14